Picknick på sjön

Det är alltid trevligt att ha picknick, såväl i skogen som ute på sjön. Du som har tillgång till en motor- eller segelbåt kan packa en matsäckskorg och ta med dig hela din familj ut till sjöss. Det blir en trevlig och lite annorlunda utflykt. Men det finns saker du måste tänka på.

Åk till en matbutik i förväg och köp det du behöver. Det sägs att sjön suger, så ta gärna med lite extra mat. Om det är varmt kan du också köpa badleksaker till barnen. Att bada från båten eller stanna vid en badstrand är skönt när du gör en utfärd med båten på sommaren.

Vett och etikett till sjöss

Precis som i biltrafiken finns det många regler att följa på sjön. I det här sammanhanget påminner faktiskt bilen och båten mycket om varandra. Först måste du undersöka att båten verkligen är sjöduglig. När det sedan blir dags att packa så kommer det viktigaste först. Med flytvästar, matsäck, badkläder, mobiltelefon och leksaker ombord blir utflykten både trygg och trevlig.

Precis som på land är det högertrafik på sjön. Reglerna säger att motorbåt ska väja undan för segelbåt och att fritidsbåtar inte får störa yrkestrafiken. Tänk också på att stanna till vid land om alla ska äta samtidigt.