Välja fiskespö

 

FlugspöBeroende på vilken slags fiske du utövar eller vill prova på så krävs det en utrustning, främst i form av fiskespön. Förr i tiden var de bara en avhuggen och täljd gren men nu är det en stor industri.  Det finns en hel del att välja bland beroende på vilken typ av fisk du vill ska hugga på din krok. Om du bara vill prova på att fiska så ska du så klart inte gå och köpa det dyraste spö du kan hitta utan då räcker ett vanligt kastspö långt. Här följer en lite guide till de olika typer av spön som finns.

  • Kastspö – När du fiskar i sjöar så är kastspön det som används mest. Med detta kan du fånga alla slags fiskar som du hittar i våra insjöar.
  • Flugfiskespö – vid flugfiske är det mest lax som man vill fånga. Ett flugfiskespö är väldigt långt och väldigt lätt. Vid flugfiske används även en speciell typ av lina, en så kallad flytlina.
  • Pimpelspö – ett spö som används när du på vintern fiskar genom ett uppborrat hål i isen. Finns olika varianter beroende på vilken fisk du är ute efter.
  • Havsspö – Om det är vid kusten du kommer att fiska så används ett kustspö eller havsspö. Ett långt och stabilt spö då det ofta handlar om större fiskar.
  • Metspö – Det är enkelt och avkopplande att meta. Ett långt spö utan krusiduller och extra funktioner. En lina, en krok, ett flöte och en mask, sedan är det bara att sätta sig till rätta på bryggan eller båten och vänta på att det ska nappa.